© crime-nieuws.nl

Doorzoekingen woningen en marktkraam in onderzoek belastingfraude FIOD

De FIOD heeft in een onderzoek naar belastingfraude doorzoekingen verricht in woningen en een marktkraam.

Op 12 april 2023 heeft de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) in Assen en de gemeente Hoogeveen invallen gedaan in verband met een onderzoek naar belastingfraude. Een onderneming wordt verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting en loonbelasting. De vermoedelijke feitelijke leidinggevers, een man van 65 uit Assen en een 51-jarige vrouw uit Hoogeveen, worden hierbij betrokken.

De FIOD heeft tijdens de doorzoekingen beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, die als bewijs kan dienen in het strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een signaal van de Belastingdienst. De verdachten hadden in 2018 samen een onderneming opgericht, een voortzetting van een eerdere onderneming die handelt in groente en fruit.

Uit het onderzoek van de FIOD blijkt dat de onderneming te weinig omzetbelasting heeft opgegeven. Daarnaast vermoedt het onderzoeksteam dat er meer personeel aan het werk was dan in de boekhouding werd verantwoord. Hierdoor werd een deel van het loon niet opgegeven en werd er te weinig loonbelasting afgedragen. Het exacte nadeel voor de staat moet nog nader onderzocht worden.

Er zijn geen aanhoudingen verricht tijdens de invallen, maar de verdachten zullen mogelijk op een later moment worden verhoord in verband met de verdenkingen tegen hen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, dat gespecialiseerd is in de bestrijding van complexe fraudezaken.

Belastingfraude is een ernstig vergrijp dat de maatschappij schaadt. De FIOD en het Functioneel Parket treden daarom hard op tegen deze vorm van criminaliteit. Dit onderzoek laat zien dat zij actief op zoek zijn naar fraudeurs en er alles aan doen om hen op te sporen en te vervolgen.