Foto ter illustratie.

Drietal krijgt 28 jaar gevangenisstraf na overdracht 25 blokken cocaïne tijdens observatie

Drie mannen zijn in totaal 28 jaar veroordeeld nadat ze op heterdaad waren betrapt bij de overdracht van 25 kilo cocaïne.

De mannen, Tayyab Iqbal, 32, uit Birmingham, Andrew Worby, 44, uit Shipley, en Onasis Depass, 32, ook uit Shipley, hadden op eerdere hoorzittingen schuldig gepleit voor samenzwering om klasse A-medicijnen te leveren.

Iqbal werd veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf, Worby en Depass kregen beiden zes jaar.

De mannen werden betrapt op 14 september 2022, toen Iqbal met zijn BMW van Birmingham naar een industrieterrein in Bridgnorth, Shropshire, reed. Daar werd hij door NCA-agenten gezien toen hij een opslagruimte binnenging en korte tijd later weer tevoorschijn kwam met een uitpuilende zak.

Hij plaatste de zak in de kofferbak van de auto en reed de hoek om, waar hij twee mannen tegenkwam, Depass en Worby, die geparkeerd stonden in een wit Mercedes-busje.

Iqbal overhandigde de zak aan het paar in ruil voor een boodschappentas voordat ze uit elkaar gingen. Depass en Worby vertrokken in het busje, en Iqbal in de BMW.

NCA-agenten werkten samen met de Central Motorway Police Group om het busje te onderscheppen nabij de snelweg M6. Binnen troffen agenten de tuinafvalzak aan, waarin 25 individueel verpakte kilo blokken cocaïne zaten. NCA-experts schatten de straatwaarde van de cocaïne op maximaal 2,5 miljoen Engelse ponden.

Depass en Worby werden langs de weg gearresteerd en nadat ze waren gewaarschuwd, zei Worby: “Ik ben slechts de chauffeur van mijn baas.”

Iqbal werd op zijn huisadres gearresteerd en er werd een aantal spullen in beslag genomen, waaronder 20.000 pond cash in de boodschappentas die hem tijdens de eerdere ruil werd overhandigd.

NCA-agenten doorzochten ook de opslagruimte in Bridgnorth en vonden een Toyota Verso geregistreerd op de naam van Iqbal. Binnen vonden ze twee kleine zakjes heroïne.

In een verklaring zei NCA-inspecteur Matt Horne: “Dit is een belangrijke veroordeling van drie mannen die betrokken waren bij de handel in aanzienlijke hoeveelheden cocaïne.

“Deze drugs zouden op onze straten terecht zijn gekomen en zouden een ernstige impact hebben gehad op onze gemeenschappen. We zijn vastbesloten om degenen die betrokken zijn bij de drugshandel voor de rechter te brengen en hen te bestraffen.”