Foto ter illustratie. © OM

Tot 7 jaar geëist voor vergisontvoering Cruquius gelinkt aan 1899 kilo blokken cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen zeven van de tien mannen die verdacht worden van de ontvoering van een 56-jarige man in Cruquius op 5 augustus 2021. Tegen een achtste verdachte is een zevenjarige gevangenisstraf geëist.

De verdachten, in de leeftijd van 24 tot 44 jaar, zijn aangeklaagd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving in vereniging. De ontvoering vond plaats op de Spaarneweg in Cruquius, waar getuigen zagen hoe de verdachten het slachtoffer, dat van zijn werk naar huis reed, tot stoppen dwongen. Hij werd met geweld in een gestolen bestelbus gegooid, geblinddoekt en vastgebonden. Onderweg ontstonden twijfels of hij het beoogde doelwit was, maar de ontvoering werd toch voortgezet. Het slachtoffer werd op 10 of 11 augustus vrijgelaten in Delft. De vergisontvoering zou een link hebben met een partij cocaïne van 1899 kilogram.

Het OM stelt dat alle verdachten een aanzienlijke rol hebben gespeeld in de ontvoering en de voorbereiding ervan, waarbij ze bewust samenwerkten. Ze voerden voorverkenningen uit, wisselden telefoonnummers uit en onderhielden contact via telefoons.

Getuigenverklaringen, waaronder die van oplettende burgers, speelden een cruciale rol bij de arrestatie van zes verdachten op de avond van de ontvoering in Gouda. Zij zagen verdachte activiteiten en waarschuwden de politie, wat leidde tot de aanhouding van deze verdachten. Later werden vier andere verdachten geïdentificeerd.

Het OM benadrukt dat het gedrag van de verdachten gevoelens van onveiligheid in de samenleving veroorzaakt en dat een aanzienlijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. De rechtbank zal op 20 oktober uitspraak doen.