Duitse regering geeft groen licht voor wetsvoorstel legalisatie cannabis

De Duitse regering heeft groen licht gegeven voor een wetsvoorstel dat het gebruik van cannabis in de privésfeer mogelijk maakt.

Als het parlement ook akkoord gaat, zal Duitsland zich scharen onder de landen met een van de meest flexibele cannabiswetgevingen in Europa.

Het voorstel houdt in dat volwassenen in Duitsland binnenkort tot 25 gram cannabis op zak mogen hebben. Daarnaast wordt het toegestaan om maximaal drie cannabisplanten in huis te hebben voor persoonlijk gebruik.

Minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, beschouwt deze stap als een “ommekeer binnen het mislukte cannabisbeleid”. Eerder was het plan om speciale cannabiswinkels te introduceren, maar dit idee is verworpen.

In plaats daarvan wordt beoogd om speciale verenigingen, bekend als cannabisclubs, de verkoop van cannabisproducten te laten verzorgen. Deze clubs zullen beperkt worden tot maximaal vijfhonderd leden en dienen strikte veiligheidsmaatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de drugs niet in handen vallen van derden.

Het roken van cannabis binnen of rondom de clubs zal niet worden toegestaan. Bovendien geldt er een rookverbod in de buurt van onder andere scholen en speeltuinen.