Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Duizenden afslankpillen met speed (amfetamine) gepakt bij invallen NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij invallen ongeveer 8000 illegale afslankpillen in beslag genomen. Deze pillen worden verkocht onder de naam Iomax en bevatten de harddrug amfetamine.

De ontdekkingen werden gedaan tijdens een actieweek gericht op de handel in dergelijke pillen. Rechercheurs en inspecteurs van de NVWA doorzochten drie woningen en twee bedrijfspanden, waarbij ze op alle locaties illegale afslankpillen aantroffen.

Het grootste aantal pillen werd gevonden in een bedrijfspand in de regio Haarlem, waar maar liefst 4500 tabletten en 27 pakketjes Iomax klaar voor verzending lagen. De eigenaar van het pand wordt verdacht van grootschalige handel in dit middel. Bij een doorzoeking van zijn woning werd ook nog eens 20.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

In Rotterdam zijn ook twee personen gearresteerd, waarvan er één vorig jaar al eens was opgepakt voor illegale handel in afslankpillen. Bij hen werden dit keer meer dan 1800 Iomax-capsules en anabolen aangetroffen.

De NVWA benadrukt met klem dat het kopen of gebruiken van afslankpillen zoals Iomax sterk wordt afgeraden. Zelfs bij eenmalig gebruik kunnen ernstige bijwerkingen optreden, waaronder hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en een opgejaagd gevoel. Het gebruik van Iomax of vergelijkbare pillen heeft al geleid tot meerdere mensen die met een hersenbloeding in het ziekenhuis zijn beland.