red and orange solar flare
Photo by Pixabay on Pexels.com

Echtpaar om het leven gekomen door brandstichting Hilversum: OM eist forse celstraffen

Het OM heeft jaren cel geëist voor een brandstichting in Hilversum waarbij een echtpaar om het leven kwam.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist forse celstraffen tegen drie verdachten die terechtstaan voor de fatale brandstichting in Hilversum op 28 mei 2021. Het echtpaar uit Hilversum werd al langer gepest en vreesde dat de volgende stap brand zou zijn. Helaas kwam hun angst uit en kostte de brand hen beiden het leven. Het OM gelooft niet dat de dodelijke afloop de bedoeling was van de verdachten, maar acht hen wel schuldig aan deze brandstichting en daarmee verantwoordelijk voor de dood van de twee mensen.

Tegen de minderjarige verdachte eist het OM de maximale straf van twee jaar jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel. Tegen de twee volwassen verdachten van 21 en 23 jaar eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar. Het bewijs tegen de verdachten bestaat uit camerabeelden, afgeluisterde gesprekken, financiële gegevens en informatie uit mobiele telefoons. Daarnaast zijn er verschillende meldingen binnengekomen over de brandstichting bij Meld Misdaad Anoniem.

Volgens het OM is uit het bewijs duidelijk geworden dat de drie verdachten de opdracht hebben gekregen om het Hilversumse echtpaar ‘een lesje te leren’. De opdracht was waarschijnlijk afkomstig van de directe buren van het echtpaar, met wie zij een langslepende ruzie hadden. De verdachten kenden het echtpaar niet en wilden geld verdienen door de brand voor hun deur aan te steken. Bij het stichten van de brand hebben de drie verdachten nauw samengewerkt. Hoewel alleen de jongste verdachte daadwerkelijk de brand heeft aangestoken, konden de andere twee hem helpen door bijvoorbeeld zijn pinpas te verstrekken om benzine te kopen of op de uitkijk te staan.

De gevolgen van deze brand zijn enorm, niet alleen voor de slachtoffers die op een vreselijke manier om het leven zijn gekomen, maar ook voor de nabestaanden. De officier van justitie vertelt dat ze in verschillende spreekrechtverklaringen hebben gehoord hoeveel verdriet deze feiten aan hen hebben toegebracht. Door hoge straffen te eisen, wordt volgens het OM recht gedaan aan de verschrikkelijke gevolgen in deze zaak. De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.