© crime-nieuws.nl

“Ervaren en belangrijke kracht” hoort 7 jaar tegen zich eisen voor werkzaamheden in drugslabs

Een “ervaren en belangrijke kracht” moet 7 jaar de cel in als het aan justitie ligt voor werkzaamheden in drugslabs.

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 41-jarige man uit de gemeente Altena (Noord-Brabant) wegens zijn betrokkenheid bij twee professioneel opgezette drugslaboratoria in Den Ham (Overijssel) en Heerlen (Limburg). Volgens het OM was de verdachte een belangrijke speler, verantwoordelijk voor zowel de bereiding van de drugs als het regelen van benodigdheden en het geven van instructies aan anderen.

In december 2021 ontdekte de politie in Den Ham een drugslaboratorium in een loods achter een woning, dat naar verluidt al vijf maanden in bedrijf was. Het lab, dat volledig was uitgerust met reactieketels en destillatieopstellingen, en de aangetroffen stoffen, zoals formamide, mierenzuur en natriumhydroxide, wijzen op de productie van de synthetische en verslavende harddrug amfetamine. In het lab werd materiaal aangetroffen waarmee naar schatting voor meer dan 344.000 euro aan amfetamine-olie kon worden geproduceerd.

Op elf voorwerpen in het drugslab, waaronder een gaskraan, de schakelaar van een vloeistofpomp, een scheitrechter en een afsluiter van ketels, werd DNA van de verdachte aangetroffen. Het OM merkte op: “Het gaat hierbij om goederen die gebruikt worden in een drugslab, het DNA zit letterlijk op plekken waar de gebruiker met zijn handen aan zit.”

In april 2021, driekwart jaar voor de ontdekking van het lab in Den Ham, werd ook in Heerlen een drugslab gevonden, waarbij twee personen op heterdaad werden betrapt. Via versleutelde crypto-communicatie van het Anom-netwerk kwam uiteindelijk ook de 41-jarige verdachte in beeld. Hij stuurde foto’s van de laboratoriumopstelling in Heerlen via zijn Anom-account en bleek ter plaatse betrokken te zijn bij de productie. Hij gaf instructies over de benodigde materialen en liet anderen weten wat hij aan het doen was.

“Het produceren van amfetamine is een lucratieve en specialistische bezigheid die zeer verslavend en schadelijk is voor de volksgezondheid”, verklaarde de officier van justitie tijdens het requisitoir voor de rechtbank in Almelo. “De productie en handel in synthetische drugs gaan steeds vaker gepaard met andere vormen van criminaliteit. Er zijn grote belangen en winsten die moeten worden beschermd met geweld en bedreiging met geweld. Bovendien moet het verdiende geld worden witgewassen, wat een corruptieve werking heeft.”