Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Ex-officier van justitie Fred Teeven mag getuigen in hoger beroep Willem Holleeder

Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat ex-officier van justitie Fred Teeven gehoord mag worden als getuige in de zaak rond topcrimineel Willem Holleeder.

De verdediging heeft verzoeken ingediend tot het horen van meerdere getuigen waaronder de zussen Holleeder, Sandra den Hartog (ex van Willem Holleeder) en Fred Teeven. Het hof heeft vandaag besloten dat Teeven, die in 2005 officier van justitie was en betrokken bij diverse onderzoeken naar personen die een rol hebben in de zaak Holleeder, gehoord mag gaan worden als getuige. Een verzoek van de verdediging om een deskundige op het gebied van PTSS (posttraumatische stressstoornis) te horen is afgewezen. De advocaten van Holleeder, Sander Janssen, vroeg hierom omdat hij aanwijzingen zou hebben dat Astrid Holleeder mogelijk PTSS heeft en dit van invloed heeft kunnen zijn op de betrouwbaarheid van haar verklaringen.

In totaal zullen er 22 getuigen worden gehoord in het hoger beroep. Naast de zussen, ex en Teeven worden onder meer ook de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel en Jesse R. gehoord. Ook de twee kroongetuigen, Fred Ros en Peter La Serpe, gaan in hoger beroep getuigen. Daarnaast heeft het hof ingestemd met het verzoek van Holleeder’s advocaten om te mogen zoeken in de gekraakte Ennetcom PGP-berichten. Justitie kreeg de berichten in 2016 in handen na een inbeslagname van een server van het bedrijf in Canada. Het leverde een schat aan informatie op over verschillende criminele groepen. De verdediging gaat kijken of er wellicht in de PGP-berichten is gesproken over Willem Holleeder of over de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis. Het hoger beroep gaat op 22 september met de inhoudelijke behandeling en zullen vermoedelijk de eerste getuigen worden gehoord.