Explosief materiaal aangetroffen in Amsterdam na melding oplettende burger

In Amsterdam heeft de politie explosief materiaal aangetroffen na melding van een oplettende burger over een verdacht pakketje.

Afgelopen zaterdagmiddag heeft een oplettende burger op IJburg een verdacht pakketje aangetroffen in een container in een binnentuin van een wooncomplex. Gezien het uiterlijk van het pakketje, besloot deze persoon de politie te bellen.

Na onderzoek door een explosieven-expert van de politie bleek het inderdaad te gaan om een zelfgemaakt explosief voorwerp met flitspoeder. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse om het voorwerp te onderzoeken en onschadelijk te maken, waardoor het gevaar voor de omwonenden werd weggenomen.

Niet lang na de vondst van het explosieve voorwerp heeft de recherche een verdachte geïdentificeerd. Deze Amsterdammer werd enkele uren na de melding aangehouden in een woning dicht bij de locatie waar het voorwerp werd aangetroffen. Het politieonderzoek naar zijn rol en mogelijk motief is momenteel in volle gang.

Dit jaar heeft Amsterdam opnieuw te maken gehad met meerdere incidenten waarbij explosieve voorwerpen zijn gebruikt. Dit is zorgwekkend, aangezien dit een groot gevaar vormt voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers en hulpverleners ter plaatse. De politie werkt hard aan het opsporen van verdachten die betrokken zijn bij dit soort excessief geweld. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en langdurige gevangenisstraffen.