Explosies bij bedrijfspand, politie onderzoekt verband met eerdere incidenten

Inwoners van Groningen werden op 12 september omstreeks 23:40 uur opgeschrikt door twee harde knallen in de binnenstad.

Politieonderzoek wijst uit dat in de Herestraat in Groningen bij een bedrijfspand twee explosieven tot ontploffing zijn gebracht. De politie gaat uit van opzet.

Als gevolg van de explosies is kort een brand ontstaan. De schade aan het bedrijfspand is groot. Ook in de omgeving van het pand zijn door de kracht van de explosieven meerdere ruiten gesprongen. Er is gelukkig niemand gewond geraakt.

De politie is gelijk een onderzoek gestart. Nadat de situatie veilig genoeg was is er forensisch onderzoek gedaan in en rondom het pand. Er zijn goederen aangetroffen die wijzen op brandstichting en die mogelijk te maken hebben met de explosie. Deze goederen zijn in beslag genomen voor onderzoek.

Ook is gesproken met meerdere getuigen en zijn diverse camerabeelden uit de omgeving bekeken en veiliggesteld. In de nabijgelegen Raamstraat is rondom het tijdstip van de explosies een donkerkleurige, kleine auto gesignaleerd. Deze auto reed hard weg. Of de auto verband houdt met het incident, is op dit moment niet bekend.

In juli van dit jaar raakte hetzelfde pand ook beschadigd door een explosie. In dat onderzoek wordt gekeken of er een verband is met geweldsincidenten in Oude Pekela en Winschoten. Voor deze explosie is nog geen verdachte aangehouden. Ook in het onderzoek naar de explosies van 12 september wordt onderzocht of er een verband is met eerdere incidenten.

De politie roept getuigen op zich te melden. Ook vraagt de politie mensen die informatie hebben over de donkerkleurige, kleine auto die rond het tijdstip van de explosies in de Raamstraat is gesignaleerd, zich te melden.

Mogelijke motieven

Er zijn verschillende mogelijke motieven voor de explosies. Een mogelijkheid is dat de explosies bedoeld waren om schade aan het bedrijfspand toe te brengen. Een andere mogelijkheid is dat de explosies bedoeld waren om iemand te intimideren of te bedreigen. Ook is het mogelijk dat de explosies bedoeld waren om de aandacht te vestigen op een bepaald onderwerp.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek en zal op een later moment meer informatie naar buiten brengen.