Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Explosies bij panden in regio Amsterdam, Breda en Winschoten

In de nacht van maandag op dinsdag hebben er op verschillende plaatsen in Nederland explosies plaatsgevonden bij panden. Deze incidenten deden zich voor in de regio Amsterdam, in Breda en in Winschoten.

Amsterdam en Weesp

Het eerste incident werd gemeld rond 22.30 uur bij een woning in Amsterdam-Zuidoost, waarbij een brand ontstond die snel werd geblust door de brandweer. Een half uur later vond er een explosie plaats in Weesp, wat nu deel uitmaakt van de gemeente Amsterdam. Getuigen spraken van een zware explosie in een portiek van twee woningen aan de rand van het centrum. Buurtbewoners slaagden erin de brand te blussen voordat de hulpdiensten arriveerden. Explosievenexperts van de politie voerden onderzoek uit en namen fragmenten van het explosief mee voor verdere analyse. Gelukkig raakte bij beide explosies niemand gewond, en de politie onderzoekt de oorzaak ervan.

Breda

In Breda werd rond 03.45 uur een ruit van een woning vernield, en er werd iets brandbaars naar binnen gegooid. Dit leidde tot de evacuatie van vijf mensen, waarvan één lichte brandwonden opliep. De brandweer heeft de brand geblust, en de politie onderzoekt dit incident.

Winschoten

In Winschoten werd een pand aan de Langestraat in het centrum getroffen door een explosie, wat de tweede explosie in korte tijd is. Er zijn geen gewonden gemeld, maar er is aanzienlijke schade. De politie onderzoekt of er een verband is tussen deze explosie en eerdere geweldsincidenten in de regio.

Motieven en verbanden

Deze reeks explosies roept vragen op over mogelijke motieven en verbanden. De politie sluit niets uit, maar er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat de explosies verband houden met terrorisme of andere vormen van georganiseerde misdaad.

De autoriteiten zetten hun onderzoek voort om de daders te vinden en verdere incidenten te voorkomen.