Explosies bij panden Rotterdam en Amersfoort, politie zoekt getuigen

De politie onderzoekt explosies bij panden in Rotterdam en Amersfoort.

Afgelopen nacht vonden er twee explosies plaats in Rotterdam, waarvan één in de wijk Spangen rond 01.30 uur bij de deur van een portiekflat. Gelukkig raakte niemand gewond, maar er was wel schade aan de portiek. De politie is momenteel bezig met een onderzoek naar de incidenten.

De tweede explosie vond plaats rond 05.00 uur bij een woning aan de Olmendaal, in het zuidelijke deel van de stad. Na de explosie ontstond er veel rook, waardoor een aantal mensen uit voorzorg werden nagekeken door ambulancepersoneel, zo meldt de politie op Twitter.

Dit jaar hebben zich al meer dan vijftig explosies voorgedaan bij woningen in de regio Rotterdam, wat meer is dan het totale aantal explosies van vorig jaar. Om de veiligheid te waarborgen op locaties waar recentelijk explosies hebben plaatsgevonden, hebben de gemeente Rotterdam en de politie de beveiliging opgeschroefd. Een van de maatregelen is het intensiveren van cameratoezicht.

Volgens burgemeester Aboutaleb zijn de explosies in de stad waarschijnlijk het gevolg van conflicten tussen rivaliserende drugsbendes. Deze toename heeft te maken met de hardere aanpak van drugscriminaliteit in de Rotterdamse havens. “Doordat er zoveel drugs in beslag worden genomen, beschuldigen drugscriminelen elkaar ervan dat zij verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van partijen drugs,” aldus de burgemeester vorige maand.

Gisteren zijn er drie mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een brandstichting en explosie aan de Crooswijkseweg, eind vorige maand. Deze incidenten vonden plaats bij een toko. Inmiddels zijn er ongeveer 45 verdachten aangehouden in verband met het buitensporige geweld, waaronder explosies en schietpartijen.

Ook in Amersfoort is er sprake van een explosie bij een woning, waarbij aanzienlijke schade is aangericht. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de politie doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

Het lijkt erop dat het toenemende aantal explosies bij woningen in zowel Rotterdam als Amersfoort verband houdt met drugsgeweld. De autoriteiten in beide steden werken samen met de politie om deze gevaarlijke situatie aan te pakken en de veiligheid van de burgers te waarborgen.