Extra veiligheidsmaatregelen in Nederlandse gevangenissen na aanhouding zoon Taghi

In zeker vijf gevangenissen in Nederland gelden extra veiligheidsmaatregelen nadat de oudste zoon van Ridouan Taghi is opgepakt. De 22-jarige Faissal Taghi wordt verdacht van deelname aan de criminele organisatie van zijn vader.

De politie vreest dat de arrestatie van Faissal Taghi tot onrust kan leiden bij andere gevangenen. Daarom hebben de gevangenissen extra maatregelen genomen, zoals het beperken van het aantal bezoekers en het aantal telefoontjes dat gedetineerden mogen plegen. Dat meldt Het Parool op basis van een rapport van de Landelijke Eenheid.

Het is niet duidelijk of deze maatregelen de situatie in de gevangenissen zullen verbeteren. Sommige experts vrezen dat ze juist tot meer spanningen kunnen leiden.

Faissal Taghi zit nog vast in Dubai. Het is nog niet bekend wanneer hij naar Nederland wordt overgebracht. De Nederlandse autoriteiten verdenken hem van verschillende zaken zoals onder meer betrokkenheid bij een criminele organisatie en een mogelijke link met miljoenen euro’s van maffiabaas Raffaele Imperiale. De Italiaanse crimineel heeft besloten samen te werken met justitie en zou veel verklaringen hebben afgelegd.

Andere maatregelen

De extra veiligheidsmaatregelen die in de gevangenissen zijn genomen, zijn onder meer:

  • Het beperken van het aantal bezoekers dat gedetineerden mogen ontvangen.
  • Het beperken van het aantal telefoontjes dat gedetineerden mogen plegen.
  • Het toepassen van extra controles op gedetineerden.
  • Het verhogen van de alertheid van het personeel.

De politie heeft nog geen concrete aanwijzingen dat er plannen zijn voor onrust in de gevangenissen. De maatregelen zijn dus vooral bedoeld om te voorkomen dat er iets gebeurt.