Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Familie George Floyd krijgt 27 miljoen in schikking rechtszaak gewelddadige dood bij aanhouding

De familie van George Floyd heeft een schikking getroffen met de stad Minneapolis voor een bedrag van 27 miljoen dollar.

De gewelddadige dood van Floyd leidde vorig jaar tot wereldwijde protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De gemeenteraad van Minneapolis heeft unaniem ingestemd met de schikking in een rechtszaak die was aangespannen door de nabestaanden. Volgens de advocaat van de familie Floyd gaat het om de grootste schikking ooit voor burgerrechten in de Verenigde Staten.

George Floyd werd aangehouden door de politie omdat hij een vals biljet van 20 dollar zou hebben gebruikt. De zwarte man werd hardhandig door de politie naar de grond gewerkt. Vervolgens is agent Derek Chauvin minutenlang op zijn nek gaan zitten. Er zijn beelden gemaakt die leiden tot veel verontwaardiging. Daarin is te zien en te horen hoe George Floyd smeekt om zijn leven. De agent weigert zijn knie weg te halen van zijn nek waardoor Floyd om het leven kwam.

Het proces tegen de 44-jarige Chauvin begon eerder deze week. Het vonnis en strafeis wordt eind april verwacht. Het proces tegen drie andere agenten, die verdacht worden van medeplichtigheid, begint op 23 augustus.