Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

FIOD: Juwelier moet meer doen om crimineel geld te weren bij aanschaf exclusieve horloges

De FIOD wil dat juweliers meer gaan doen om criminelen met ‘fout geld’ te weren bij het onder meer kopen van exclusieve horloges van merken zoals Rolex en Patek Philippe.

Verkopers zijn in Nederland om betalingen boven de 10.000 euro te melden als ongebruikelijke transactie. De FIOD zegt aanwijzingen te hebben dat juweliers lang niet altijd een melding doen als dure horloges, van soms tienduizenden euro’s per stuk, contant worden afgerekend.

Volgens de directeur van de FIOD, Thomas Bosch, zijn horloges zoals die van Rolex en Patek Philippe erg populair in het criminele milieu. De horloges worden gezien als statussymbool, behouden hun waarde en zijn vanwege hun formaat makkelijk mee te nemen. Op deze wijze wassen veel criminelen hun geld wit.

‘Een juwelier moet goed kijken wie zijn klant is. Dat begint met het betalen met cash geld. Een juwelier kan zich afvragen waarom, als iemand zijn geld eerlijk heeft verdiend, hij toch met cash moet betalen. Dat kan echt wel via de bank.’ Aldus Bosch in het NOS Radio 1 Journaal. Het Openbaar Ministerie heeft een zaak lopen tegen een juwelier die op deze wijze betrokken was bij witwassen.