© Politie

Forse celstraffen geëist voor 12,8 miljoen euro in koffers gepakt bij Colombianen in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft forse celstraffen geëist tegen verdachten die gepakt werden met 12,8 miljoen euro in koffers in Amsterdam.

Het onderzoek werd in februari 2019 gestart naar aanleiding van informatie uit eerdere onderzoeken. Een aantal personen uit Colombia zou zich volgens die informatie bezighouden met de invoer van grote partijen drugs van Colombia naar Nederland en met grootschalige drugshandel. In het onderzoek werden niet alleen telefoons getapt maar werd ook vertrouwelijke communicatie opgenomen. In de diverse afgeluisterde gesprekken viel het op dat er sprake was van ‘versluierd taalgebruik’.

Volgens het OM biedt het onderzoek veel aanwijzingen dat het aangetroffen bedrag van 12,8 miljoen euro afkomstig is uit drugshandel. Zo zijn er in de doorzochte woningen kasboeken aangetroffen waarin melding wordt gemaakt van geldbedragen die overeenkomen met de prijs van een kilo cocaïne. Ook wijzen diverse afgeluisterde gesprekken op drugshandel. Uiteindelijk heeft het OM echter besloten de verdenking van drugshandel te laten vallen omdat de verdachten ‘nooit daadwerkelijk zijn gezien met verdovende middelen’. ‘Het heeft er alle schijn van dat het aangetroffen grote geldbedrag afkomstig is van drugshandel, maar in deze zaak is daar onvoldoende bewijs voor.’ Aldus de officier van justitie.

Het OM heeft celstraffen tot zeven jaar geëist wegens het lidmaatschap van een criminele organisatie van februari tot medio september 2019. Dat de vier in georganiseerd verband intensief samenwerkten, met als doel het witwassen van grote sommen geld, blijkt uit de camerabeelden, opgenomen gesprekken en aangetroffen kasboeken.

Tegen de 53-jarige vrouw eiste de officier 7 jaar cel, tegen een 50-jarige man werd 6,5 jaar cel geëist, tegen een 41-jarige man 6 jaar cel en tegen man van 22 jaar 5,5 jaar cel. Drie verdachten zitten nog vast. Het is niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak zal doen in deze zaak.