© Pexels

Fraudeur ging tijdens uitzitten straf vanuit cel door met phishing via Marktplaats

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een fraudeur die vanuit zijn cel door is gegaan met phishing.

Vorig jaar zomer werd in de cel van de 23-jarige man uit Groningen een telefoon gevonden. Hij zat daar vast in verband met phishing en uit onderzoek bleek dat de verdachte vanuit de gevangenis zijn activiteiten heeft voorgezet. Enige tijd later werd nog een telefoon gevonden en kort daarna opnieuw twee toestellen.

Het OM meldt dat in de toestellen meer dan duizend gesprekken werden aangetroffen die de man voerde via Marktplaats. Hij probeerde slachtoffers op een phishinglink te laten klikken. Tijdens het onderzoek kwam een tweede verdachte in beeld. Het gaat om een 22-jarige man uit Hoogezand. Hij zorgde er buiten de gevangenis voor dat de fraudeur toegang had tot phishingpanels. Daarmee kunnen bankgegevens van slachtoffers, die geklikt hebben op de link, worden ingezien.

Er zijn zeker zestien personen op deze wijze gedupeerd voor een totaalbedrag van ruim 34.000 euro. Tegen de man die vanuit de gevangenis doorging met phishing is 44 maanden cel geëist. De andere man hoorde 66 maanden cel tegen zich eisen voor zijn rol. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.