© Instagram (@hushpuppi)

Instagrammer Hushpuppi hoort slechts 11 jaar cel eisen voor 460 miljoen fraude na deal FBI

De Instagrammer Hushpuppi moet 11 jaar de gevangenis in na een deal en samenwerking met de FBI.

De Amerikaanse aanklagers hebben de rechtbank gevraagd om Ramon Abbas alias Hushpuppi te veroordelen tot een gevangenisstraf van 11 jaar met daarnaast drie jaar toezicht. Verder moet de fraudeur 2,2 miljoen dollar betalen naast al het geld op zijn bankrekeningen, crypto wallets en cash dat werd aangetroffen bij zijn aanhouding.

Er is een lage straf geëist omdat Hushpuppi heeft samengewerkt met de opsporingsdiensten. Hij zou de FBI hebben geholpen bij verschillende strafzaken die momenteel lopen. Of de federale rechter ook 11 jaar gaat opleggen moet nog blijken, maar meestal volgen de rechters het verzoek van de aanklagers en dan komt Abbas er vanaf met een zeer lichte straf, naar Amerikaanse maatstaven.

Hushpuppi kreeg veel internetfaam en bereikte op Instagram ruim 2,5 miljoen volgers. De Nigeriaan postte foto’s met extreem luxe goederen, auto’s en andere zaken. Hij viel hierdoor op en kwam ook in beeld bij de Amerikaanse FBI. Nu blijkt dat hij naast de beschuldiging van het buitmaken van ruim 460 miljoen dollarmet fraude ook betrokken zou zijn met het witwassen van miljoenen dollars gestolen van banken in de VS, Pakistan en India. De zaak is gelinkt aan Noord-Koreaanse hackers die ruim 1,3 miljard dollar zouden hebben gestolen. Het ging daarbij om cryptovaluta en geld van verschillende banken en bedrijven.

Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten werd Hushpuppi uiteindelijk bij een actie aangehouden in Dubai. Uit het onderzoek bleek dat hij en Woodbery (Olalekan Jacob Ponle) honderden miljoenen zouden hebben buitgemaakt met onder meer fraude. Volgens het onderzoeksteam gaat het om ruim 460 miljoen dollar. Bij de invallen en doorzoekingen zijn luxe wagens ter waarde van ruim 6 miljoen dollar en rond de 40 miljoen dollar cash in beslag genomen.