Eén van de zwaarbewapende overvallers bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam.

‘Geen bewijs voor gericht schieten met machinegeweren op politie na overval waardetransport Amsterdam’

In het onderzoek naar de spectaculaire gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam, is nog geen bewijs gevonden dat de overvallers geschoten hebben op de politie.

Dat schrijft NU.nl na inzage in het forensisch rapport. Politie en justitie claimden na de gewapende overval dat de daders gericht met zware vuurwapens op de agenten zouden hebben geschoten. Volgens de politie ging het er wild aan toe na een achtervolging die eindigde in Broek en Waterland. Daar werden zes verdachten aangehouden. Een zevende man werd doodgeschoten door de politie.

De opgepakte verdachten is onder meer poging moord dan wel doodslag ten laste gelegd voor het schieten op de politie. Uit het forensisch rapport blijkt nu dat alle kogelgaten en onder meer inslagen in vier woningen in Broek en Waterland afkomstig zijn uit wapens van de politie. Ook kogelgaten in een politieauto blijken afkomstig van politiewapens. Dit komt niet overeen met de verklaringen van betrokken agenten die claimen dat er na de overval gericht op hen is geschoten. De zaak gaat maandag weer verder bij de rechtbank en dan zal er meer bekend worden over de bevindingen en of de rechtbank de voorlopige hechtenis op gaat heffen wat betreft poging moord/doodslag op de politie.

De zwaarbewapende overvallers sloegen toe bij een bedrijf in Amsterdam-Noord waar net op dat moment een waardetransport edelmetalen kwam ophalen of wegbrengen. Met hun buit sloegen de criminelen op de vlucht in meerdere voertuigen waaronder een Porsche Cayenne. In Broek in Waterland probeerden de daders na de overval, op 19 mei bij het bedrijf Schöne Edelmetaal, via een weiland te ontkomen. Agenten hebben uiteindelijk één van de overvallers in het weiland doodgeschoten en meerdere aanhoudingen verricht. Later die dag werd op de A16 bij Rotterdam nog een verdachte gepakt. De politie zegt de volledige buit terug te hebben gevonden maar wel nog op zoek te zijn naar drie verdachten.

Na verder onderzoek heeft de politie recent bij een gezamenlijke actie met de Franse en Belgische autoriteiten twee nieuwe verdachten aangehouden. Het gaat om een man en vrouw. De 20-jarige vrouwelijke verdachte komt uit het Belgische Ganshoren. De tweede verdachte is een 44-jarige man uit Parijs. De vrouw werd in haar woning aangehouden en de Fransman was onderweg toen hij werd opgepakt door een arrestatieteam. Na de aanhoudingen zijn woningen en een winkelpand in Parijs doorzocht. De politie heeft beslag gelegd op auto’s en gegevensdragers. Of deze twee personen ook één van de drie verdachten zijn waar de politie nog naar op zoek was, is nog niet bekend. Het onderzoek naar de wildwest overval in Amsterdam is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.