Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Geliquideerde misdaadjournalist Peter R. de Vries te zien in niet eerder uitgezonden interview Nieuwsuur

Tv-programma Nieuwsuur gaat beelden tonen van een niet eerder uitgezonden interview met de geliquideerde misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Het gesprek is enkele maanden voor de moord op De Vries opgenomen. Het interview draaide rond de moord op advocaat Derk Wiersum, die Nabil B. de kroongetuige in het Marengo-proces bijstond. Eerder werd zijn broer doodgeschoten. In de fragmenten van Nieuwsuur is te horen dat de misdaadjournalist zich er bewust van is dat hij gevaar loopt met zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het grote Marengo-liquidatieproces. ‘Iedereen die hem helpt loopt gevaar’, aldus De Vries. De uitzending is zondagavond om 21.30 uur te zien op NPO2.

Het Marengo-proces draait rond Ridouan Taghi die verdacht wordt van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.