ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Gevangenis Vught weigert brieven Ridouan Taghi te bezorgen uit vrees gecodeerde berichten

De gevangenis in Vught heeft brieven van en aan Ridouan Taghi geweigerd. Dit zou zijn gedaan uit vrees voor gecodeerde berichten.

Volgens EenVandaag ging het om een briefwisseling tussen Taghi en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Een andere brief was afkomstig van de Utrechtse tramschutter Gökmen T.. Er zouden Koranteksten in hebben gestaan die volgens justitie versluierde boodschappen zouden kunnen bevatten. De directeur van PI Vught heeft de bevoegdheid om dergelijke brieven te weigeren.

Vanwege de beslissing stapte Taghi naar de Raad voor Strafrechtstoepassingen en Jeugdbescherming. Die hebben naar de zaak gekeken en het verzoek afgewezen. Taghi mag wel nieuwe brieven sturen en ontvangen. De gevangenis gaat dan vervolgens per brief kijken of deze bezorgd mag worden.

Er ontstond enige tijd terug wat commotie over het feit dat Taghi communiceerde met de moordenaar van Theo van Gogh. Daarop besloot de vermeende kopstuk van de Mocro Maffia om zijn brieven openbaar te maken. Daarmee werd duidelijk dat er geen gecodeerde berichten of iets dergelijks in stond. De brieven zijn hier te lezen.