Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gevangenisstraf en TBS met voorwaarden geëist voor poging doodslag op echtgenote

Het OM heeft een gevangenisstraf en TBS geëist voor poging doodslag.

Op 4 december 2022 wordt een schrijnende gebeurtenis onthuld wanneer een 11-jarig meisje het alarmnummer 112 belt. Achtergrondgeluiden van huilen en geschreeuw zijn hoorbaar terwijl ze zichzelf op het toilet heeft opgesloten. De aankomst van de politie bij de woning onthult een hartverscheurend tafereel: een moeder en drie kinderen. De moeder is neergestoken door haar echtgenoot, met wie ze op dat moment een echtscheidingsprocedure doorloopt.

De vrouw wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar artsen zes steekwonden constateren, waaronder in de hartstreek en rug. De man wordt onmiddellijk gearresteerd.

Vandaag stond de 47-jarige verdachte uit de gemeente Oldebroek voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 4 jaar en TBS met voorwaarden voor de poging tot doodslag.

De officier van justitie verklaarde vandaag voor de rechtbank in Zutphen: “Dit was niet uit het niets. Het was precies waar het slachtoffer al enige tijd bang voor was. Voor die 4 december had ze al acht weken in een blijf-van-mijn-lijfhuis doorgebracht, nadat ze in de zomer aankondigde van de verdachte te willen scheiden.”

Voorafgaand aan de poging tot doodslag had de verdachte zijn echtgenote bedreigd. Hij stuurde haar audioberichten met dreigende taal, waaronder: “Het laatste dat ik je wil zeggen, kom met niemand hier want dan zal het heel erg verkeerd aflopen snap je. Kom met niemand hier want dan zal het fataal eindigen.”

De oudste zoon was getuige van het incident; hij verklaarde dat zijn vader stopte met steken toen hij zijn zoon zag. Het Openbaar Ministerie over de steekpartij: “De handelingen van de verdachte waren volledig gericht op het toebrengen van dodelijk letsel. Dit maakt dat het OM van oordeel is dat bewezen kan worden dat de verdachte opzettelijk de dood van het slachtoffer beoogde.”

Deskundigen hebben de verdachte onderzocht en concluderen dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis en een licht verstandelijke beperking. Het advies luidt dat zonder professionele ondersteuning het risico op herhaling hoog is.

Bij het bepalen van de strafeis heeft het Openbaar Ministerie de bevindingen van psychologen en psychiaters meegewogen, evenals het advies van de reclassering. Naast de gevangenisstraf eist het OM TBS met voorwaarden. Dit houdt onder andere in dat de man zich laat opnemen in een zorginstelling, een contact- en locatieverbod krijgt en meewerkt aan reclasseringstoezicht.