Gevangenisstraf geëist tegen oud medewerker UWV voor miljoenenfraude

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een oud medewerker van het UWV voor een miljoenenfraude.

De oud-medewerker van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een celstraf van 30 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen zich horen eisen. De man wordt verdacht van verduistering, valsheid in geschrift en schending van de geheimhoudingsplicht tijdens zijn dienstverband bij de overheidsorganisatie.

Samen met medeverdachten zou hij voor ruim €3,5 miljoen aan uitkeringsaanvragen hebben ingediend voor werknemers van verschillende organisaties, en het uitgekeerde geld daarna hebben doorgesluisd naar bankrekeningen in het buitenland. Het totale bedrag dat uiteindelijk is verduisterd, bedraagt ruim €1,8 miljoen. Het onderzoek begon na een controle binnen het UWV, waaruit bleek dat er fraude was gepleegd met aanvragen voor zogenoemde compensatie transitievergoedingen (CRTV aanvragen).

De verdachte was werkzaam als uitzendkracht bij het UWV en verstrekten stukken van bonafide CRTV-aanvragen aan anderen buiten de organisatie, die vervolgens valse aanvragen bij het UWV indienden. Vervolgens zorgde de verdachte ervoor dat de valse aanvragen weer bij hem terechtkwamen zodat hij ze kon accorderen. “Verdachte heeft op een schandalige en geraffineerde manier misbruik gemaakt van het in hem, als overheidsfunctionaris, gestelde vertrouwen. Door zijn handelen heeft het UWV ten onrechte een groot geldbedrag uitgekeerd. Kostbaar overheidsgeld dat maar één keer kan worden uitgegeven en dat voor het grootste gedeelte niet meer terug is gevonden”, aldus de officier van justitie.

De medeverdachten die voornamelijk verantwoordelijk worden gehouden voor het doorsluizen en witwassen van de gelden moeten zich op een ander moment voor de rechtbank verantwoorden. Het OM eist een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk, en een beroepsverbod van vijf jaar, waarbij de verdachte geen functie als ambtenaar of in dienst bij de overheid mag bekleden. De rechtbank doet uitspraak over twee weken.