De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Ruim 8000 vuurwapens en miljarden aan drugs in beslag bij grote operatie in Midden en Zuid-Amerika

In Midden en Zuid-Amerika zijn bij een grote operatie onder meer ruim 8000 vuurwapens en miljarden aan drugs in beslag genomen.

Een grootschalige antivuurwapenoperatie in Midden- en Zuid-Amerika heeft geleid tot de arrestatie van 14.260 mensen en de inbeslagname van meer dan 8.200 vuurwapens, evenals drugs ter waarde van meer dan 5,7 miljard dollar. De operatie, genaamd ‘Operatie Trigger IX’, wordt beschouwd als de grootste gecoördineerde actie van Interpol ooit.

De actie, die duurde tot begin deze maand, bracht de verbanden tussen wapen- en drugscriminaliteit bloot en bracht ook corruptie, fraude, mensenhandel, milieucriminaliteit en terroristische activiteiten aan het licht. Vijftien landen werkten samen om deze misdaadgroepen te onderzoeken en hun netwerken te ontmantelen.

In Uruguay werden twee Europese staatsburgers gearresteerd nadat ze waren betrapt op het internationaal verhandelen van 100.000 stuks munitie. Deze inbeslagname is de grootste in de geschiedenis van het land.

De operatie benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking bij het bestrijden van georganiseerde misdaad. Het laat zien hoe misdaadgroepen zich verspreiden over grenzen en hoe samenwerking tussen landen essentieel is om hen te stoppen.

De arrestaties en inbeslagnames in Operatie Trigger IX zijn een belangrijke stap in de richting van het verbeteren van de veiligheid en het terugdringen van criminele activiteiten in Midden- en Zuid-Amerika. Het is een krachtig signaal aan degenen die betrokken zijn bij de handel in vuurwapens en drugs dat ze niet ongestraft kunnen blijven.