Gevangenisstraffen voor Rotterdamse ambtenaren die zich voor tonnen euro’s om lieten kopen

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege langdurige omkoping.

Een van de verdachten heeft zich gedurende ruim zeven jaar laten omkopen door verschillende (onder)aannemers, voor een bedrag van ongeveer 450.000 euro. Samen met deze bedrijven en hun leidinggevenden/bestuurders heeft hij de gemeente opgelicht. De andere ambtenaar liet zich omkopen voor 190.000 euro.

Naast de ambtenaren zijn ook de betrokken bedrijven en aannemers veroordeeld. Een van de verdachten gaf leiding aan de omkoping van de ambtenaren en het bedrijf heeft in totaal ongeveer 290.000 euro aan steekpenningen betaald. De verdachte rechtspersoon is veroordeeld tot een geldboete van 40.000 euro. Een tweede bedrijf, dat als onderaannemer in Rotterdam werkte, is veroordeeld voor omkoping en het vervalsen van documenten. De feitelijke leidinggever van dit bedrijf kreeg een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en het bedrijf kreeg een geldboete van 50.000 euro.

Een andere verdachte die valsheid in geschrift pleegde door het opstellen van valse facturen op verzoek van een ambtenaar, werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De bijbehorende rechtspersoon werd veroordeeld tot een geldboete van 25.000 euro.

Er zijn echter ook vrijspraken uitgesproken. Een verdachte en een verdacht bedrijf werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de omkoping, omdat de rechtbank niet kon vaststellen dat er een tegenprestatie werd geleverd of dat er kennis was van de omkoping.

De veroordelingen laten zien dat de rechtbank Rotterdam streng optreedt tegen ambtenaren en bedrijven die zich schuldig maken aan omkoping en valsheid in geschrifte. Het is een belangrijk signaal dat dergelijke praktijken niet worden getolereerd en dat de integriteit van het ambtenarenapparaat moet worden gewaarborgd. Maak