Groot crimineel netwerk ontmanteld dat luxe auto's smokkelde naar Afrika
© Europol

Groot crimineel netwerk ontmanteld dat luxe auto’s smokkelde naar Afrika

De Franse nationale gerechtelijke politie heeft op 12 september 2023 een groot crimineel netwerk ontmanteld dat gespecialiseerd was in de diefstal en handel in auto’s naar West-Afrika. Verschillende Europese landen, INTERPOL en Europol steunden het onderzoek, dat in de zomer van 2021 van start ging.

De politie arresteerde 13 leden van het netwerk, waaronder de twee belangrijkste coördinatoren in Frankrijk. De verdachten zijn aangeklaagd voor autodiefstal, handel in gestolen goederen en witwassen.

Het netwerk was gespecialiseerd in de diefstal van recente automodellen, zoals BMW’s, Mercedessen en Audi’s. De verdachten gebruikten verschillende methoden om de auto’s te stelen, waaronder het inbreken in woningen en bedrijven, het gebruiken van valse documenten en het hacken van autosystemen.

De gestolen auto’s werden vervolgens naar verschillende Europese havens vervoerd, waar ze werden verborgen in vrachtcontainers en naar West-Afrika verscheept. In totaal identificeerde de politie meer dan 170 voertuigen die via deze modus operandi vanuit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje werden vervoerd.

De ontmanteling van het netwerk is een belangrijke overwinning voor de wetshandhaving. Het netwerk was verantwoordelijk voor grote verliezen voor autobezitters en autofabrikanten. De politie hoopt dat de arrestaties van de verdachten zullen leiden tot een vermindering van de autodiefstal in Frankrijk en andere Europese landen.

De rol van Europol

Europol speelde een belangrijke rol in het onderzoek naar het criminele netwerk. De Europese politiedienst leverde analytische bevindingen met betrekking tot de hoofdverdachten in het onderzoek en informatie over overlappingen met andere zaken. Europol-analisten voerden ook meerdere kruiscontroles uit en een medewerker met een mobiel kantoor werd naar Frankrijk uitgezonden om de actiedag te ondersteunen.

De ontmanteling van het netwerk is een voorbeeld van hoe Europol en andere internationale politieorganisaties samenwerken om criminele netwerken te ontmantelen.