Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Grootschalige datadiefstal na hack van MOVEit Transfer treft Nederlandse bedrijven en organisaties

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar een grootschalige datadiefstal na een hack van MOVEit Transfer, een softwareprogramma dat wordt gebruikt voor het delen van bestanden.

De eerste bevindingen wijzen erop dat een aanzienlijk aantal bedrijven over de hele wereld slachtoffer is geworden. Ook verschillende Nederlandse bedrijven en organisaties zijn getroffen door de hack.

De hack lijkt wereldwijd slachtoffers te hebben gemaakt bij tal van bedrijven en (overheids)organisaties die de software gebruiken om bestanden via het internet te delen. Verschillende Nederlandse bedrijven en organisaties hebben publiekelijk laten weten dat ze slachtoffer zijn en hebben gewaarschuwd dat (privé)gegevens mogelijk in handen van hackers zijn gevallen. Ook grote buitenlandse bedrijven hebben bevestigd dat ze getroffen zijn door deze hack.

Een hackersgroep die zichzelf CL0P noemt, beweert verantwoordelijk te zijn voor de datadiefstal. De groep claimt een grote hoeveelheid gegevens van de getroffen bedrijven en organisaties in bezit te hebben en dreigt deze openbaar te maken. Het OM adviseert bedrijven om niet in te gaan op de eisen van deze criminele hackersgroepering, omdat betalingen hun strafbare handelingen in stand houden. Daarnaast kunnen er geen garanties worden gegeven over de veiligheid of het verwijderen van de gegevens, noch kunnen deze worden gecontroleerd.

Het Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Eenheid van de politie, onder leiding van het Landelijk Parket, is direct na de eerste melding gestart met een onderzoek. Hierbij wordt nauw samengewerkt met nationale en internationale partners. De hackers hebben al enkele namen van bedrijven en data gepubliceerd. Zowel de claim van de hackers als de gepubliceerde lijst met getroffen bedrijven worden onderzocht. Het Landelijk Parket doet geen uitspraken over specifieke gebruikers die slachtoffer zijn geworden.