Foto ter illustratie.

Grootste drugsvangst in Nederland ooit, 600 miljoen aan cocaïne gepakt Rotterdam

In de Rotterdamse haven is de grootste drugsvangst ooit gedaan en ruim 600 miljoen aan cocaïne gepakt.

Op 13 juli 2023 heeft de douane de grootste drugsvangst ooit in de Rotterdamse haven gerealiseerd. De in beslag genomen drugs vertegenwoordigen een duizelingwekkende straatwaarde van 600 miljoen euro. Deze indrukwekkende vangst van ruim 8000 kilo cocaïne bevond zich in een container die afkomstig was uit Ecuador en via Panama de haven van Rotterdam had bereikt.

De verdovende middelen waren meesterlijk verstopt in een container gevuld met bananen. Met behulp van drugshonden en een geavanceerde containerscan ontdekten de douaniers de pakketten cocaïne die verborgen zaten in de pallets. Maar liefst 8064 kilopakketten cocaïne werden uit 12 pallets met bananen gehaald. De omvang van deze vangst is zo significant dat deze aanvankelijk stil werd gehouden om lopend onderzoek niet in gevaar te brengen.

Het HARC-team, een nauwe samenwerking tussen de FIOD, Douane, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak onder de loep genomen. Na de inbeslagname zijn de drugs vernietigd om verdere verspreiding te voorkomen. Deze spectaculaire onderschepping toont opnieuw aan hoe belangrijk en effectief de samenwerking tussen verschillende instanties is in de strijd tegen de internationale drugshandel.