politie italie alfa romeo, carabinieri giulia alfa, politie auto alfa carabinieri
De nieuwe en oude Alfa Romeo van de Carabinieri © YouTube (Omniauto.it)

Grote klap voor ‘Ndrangheta: 61 leden van de machtigste maffia van Italië gearresteerd

Opnieuw een grote klap voor de ‘Ndrangheta maffia bij invallen en aanhoudingen.

In een grootschalige operatie heeft de Italiaanse politie op woensdag nog eens 61 leden van de beruchte ‘Ndrangheta-maffia gearresteerd. De arrestanten worden verdacht van diverse misdaden, waaronder fraude, drugshandel, infiltratie van de overheid en afpersing van lokale boeren.

De Italiaanse marechaussee voerde invallen uit in zeven verschillende regio’s, waarbij meer dan 500 agenten betrokken waren. In totaal waren 167 personen het doelwit van deze operatie, waarbij tientallen van hen nu achter de tralies zitten.

Deze invallen maken deel uit van de internationale operatie genaamd Eureka, die gericht is op het aanpakken van de ‘Ndrangheta. Eerder deze maand werden al 132 andere leden van deze misdaadorganisatie gearresteerd tijdens politieacties in zo’n tien verschillende landen. De politiediensten noemden deze acties de “grootste klap voor de Italiaanse georganiseerde misdaad tot nu toe”.

De ‘Ndrangheta, die haar oorsprong heeft in Calabrië, een regio in het zuiden van Italië, staat bekend als een van de machtigste maffiagroeperingen van het land. Tussen oktober 2019 en januari 2022 zou de groep naar verluidt bijna 25.000 kilogram cocaïne hebben gesmokkeld. Daarnaast werd via Nederland en België 22 miljoen euro vanuit Calabrië naar Zuid-Amerika gesluisd.

Deze recente arrestaties vormen een grote tegenslag voor de ‘Ndrangheta en laten zien dat de Italiaanse autoriteiten vastbesloten zijn om de georganiseerde misdaad hard aan te pakken. Met de arrestatie van deze 61 leden komt het totale aantal gearresteerde verdachten op 193, waarmee de autoriteiten een duidelijk signaal afgeven dat criminele activiteiten niet getolereerd worden.

Het is een belangrijke stap in de strijd tegen de maffia en een hoopvol teken voor de rechtshandhaving in Italië en internationaal. De operatie Eureka benadrukt de samenwerking tussen verschillende landen en de vastberadenheid om georganiseerde misdaadnetwerken te ontmantelen. De autoriteiten zullen naar verwachting blijven streven naar het verzwakken van de ‘Ndrangheta en het herstellen van de rechtsorde in Italië.