Vluchtauto gebruikt bij liquidatie Derk Wiersum in Amsterdam. © Politie

Hof vraagt media om verdachten liquidatie kroongetuige advocaat Wiersum niet herkenbaar in beeld te brengen

Het gerechtshof heeft de media gevraagd om de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum niet herkenbaar in beeld te brengen.

De advocaten van verdachten Giërmo B. en Moreno B. (geen familie) willen dat een ander hof de zaak gaat behandelen omdat ze geen vertrouwen hebben dat het Amsterdamse hof onpartijdig naar de zaak kan kijken aangezien Wiersum vooral actief was in Amsterdam en omgeving. Het hof gaat hiernaar kijken en kwam daarna met een opmerkelijk verzoek aan de media. Of ze de verdachten niet herkenbaar in beeld willen brengen. Dit is opmerkelijk aangezien de twee tijdens de rechtszaak al duidelijk in beeld zijn gebracht door bijvoorbeeld rechtbanktekenaars. Waarom het hof het verzoek deed is niet bekend. Op 18 februari wordt een beslissing genomen over de behandeling van het hoger beroep door een andere gerechtshof.

De verdachten en het Openbaar Ministerie (OM) zijn tegen de opgelegde straf in hoger beroep gegaan. Het OM had levenslang geëist tegen de uitvoerders van de liquidatie maar de rechtbank kwam tot een lagere straf en heeft 30 jaar opgelegd. Een levenslange gevangenisstraf is volgens het OM een passende straf voor beide verdachten die zouden hebben geweten dat het slachtoffer een advocaat was. Zij hebben zich louter laten leiden door geldelijk gewin, aldus een woordvoerder.

De verdachten, Giërmo B. en Moreno B., lieten vrijwel direct na de uitspraak al weten beroep in te zullen stellen. De mannen ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie en zeggen onschuldig te zijn. Na de moord op Wiersum startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de twee verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Zijn zaak wordt apart behandeld door de rechtbank.

De mannen zouden volgens justitie niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liquidatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.