Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Hoger beroep inzake liquidatie Derk Wiersum advocaat Marengo kroongetuige Nabil B. van start

Het gerechtshof is vandaag gestart aan de beroepszaak inzake de liquidatie van Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B. de Mocro Maffia kroongetuige.

De twee verdachten kregen in 2021 een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd voor de liquidatie. Justitie had levenslang geëist tegen de mannen. Er is hoger beroep ingesteld en nu wordt de zaak door het gerechtshof opnieuw bekeken. Er gaan onder meer getuigen worden gehoord.

Verdachten Giërmo B. en Moreno B. ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie en zeggen onschuldig te zijn. De rechtbank zag dit duidelijk anders en heeft de hoogst mogelijke gevangenisstraf opgelegd voor een enkelvoudige moord. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. Dat kon de rechter niet opleggen voor een enkelvoudige moord en zodoende is het 30 jaar geworden.

Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de twee verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Zijn zaak wordt apart behandeld door de rechtbank.

De mannen zouden volgens justitie niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liquidatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.