Honderden “IS vrouwen” al ruim week in hongerstaking in gevangenis Irak

Honderden vrouwen in een Iraakse gevangenis houden een hongerstaking uit protest.

In een zwaarbeveiligde gevangenis in de Iraakse hoofdstad Bagdad houden meer dan vierhonderd vrouwen al meer dan een week een hongerstaking. De vrouwen zijn veroordeeld omdat ze lid zouden zijn van de terroristische organisatie IS, maar ze beweren geen eerlijk proces te hebben gehad. De groep bestaat deels uit vrouwen uit andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland, Turkije en Oekraïne.

Volgens BBC News protesteren de vrouwen tegen de slechte leefomstandigheden in de gevangenis en de oneerlijke veroordelingen. Veertig vrouwen zitten in één cel en ze zouden onmenselijk worden behandeld, waaronder fysieke mishandeling. Op videobeelden die in handen zijn van BBC News, zijn vrouwen te zien die roerloos op de grond liggen. Het vermoeden is dat de vrouwen sinds 24 april niet meer hebben gegeten en aan het begin van de hongerstaking slechts een half glas water per dag dronken. Sommige vrouwen zijn inmiddels ook gestopt met het drinken van water.

De vrouwen zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van vijftien jaar tot levenslang. Meerdere gevangenen zijn ter dood veroordeeld, maar er zijn nog geen executies uitgevoerd in de gevangenis.