liquidatie broer mocro maffia kroongetuige nabil b. reduan shurandy s
Schutter Shurandy S. liquidatie broer kroongetuige bij bedrijf slachtoffer. © Politie Amsterdam

Hoofdofficier van justitie draagt beveiliging familie Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. over: ‘ik betreur het ten zeerste’

Hoofdofficier van justitie Midden-Nederland Rutger Jeuken draagt de beveiliging van de familie van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. over.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief die hij geschreven heeft aan de familie die Het Parool in handen heeft. Aanleiding voor het vertrek is het feit dat de familie op zijn zachts gezegd niet tevreden is over hun beveiliging. ‘Mijn familie is niet veilig en voelt zich niet veilig onder de regie van de huidige hoofdofficier van justitie in Midden-Nederland.’ Aldus de anonieme briefschrijver die spreekt namens de familie van de kroongetuige. ‘Wij voelen niet alleen angst voor de dreiging vanuit het netwerk rond Ridouan Taghi (red.), maar ook voor u als verantwoordelijke van het OM voor onze veiligheid.’ De hoofdofficier ziet zich daarop genoodzaakt om de beveiliging over te dragen aan iemand anders.

Er is een vernietigend rapport recent verschenen die gaat over de beveiliging van de familie en hun omgeving. De onschuldige broer van de kroongetuige werd in zijn bedrijf in Amsterdam korte na het bekendmaken van de deal doodgeschoten. Niet alleen de onschuldige broer van de kroongetuige werd vermoord, maar ook zijn advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon misdaadjournalist Peter R de Vries. ‘Wij zijn allereerst drie mannen verloren die ons dierbaar waren. Daarnaast zijn onze zorgvuldig opgebouwde levens verwoest en hebben wij na al die jaren nog steeds geen uitzicht op een veilig, sociaal en zinvol leven. Wij voelen ons al de jaren in de steek gelaten door het Openbaar Ministerie en de staat.’

In het rapport staat onder meer dat voorafgaand aan de liquidaties de politie in het OM veel signalen hebben gemist. De verschillende diensten die betrokken waren bij de bewaking en opsporing zouden langs elkaar heen hebben gewerkt. Het rapport is hier te lezen.