Vluchtauto gebruikt bij liquidatie Derk Wiersum in Amsterdam. © Politie

Schutters liquidatie advocaat Derk Wiersum in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot 30 jaar cel

In hoger beroep zijn de schutters van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum opnieuw veroordeeld tot 30 jaar cel.

Verdachten Giërmo B. en Moreno B. ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie en zeggen onschuldig te zijn. De rechtbank zag dit duidelijk anders en heeft de hoogst mogelijke gevangenisstraf opgelegd voor een enkelvoudige moord. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. Dat kon de rechter niet opleggen voor een enkelvoudige moord en zodoende is het 30 jaar geworden. Bij het gerechtshof heeft het OM opnieuw levenslang geëist tegen de verdachten. Het hof is hier niet in meegegaan en legt 30 jaar cel op voor de moord. 

Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de twee verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Zijn zaak wordt apart behandeld door de rechtbank.

De mannen zouden volgens justitie niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liquidatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.