Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Nieuwe verdachte liquidatie Peter R. de Vries ‘gaf opdracht tot maken beelden’ en deed voorverkenningen

De nieuwe verdachte in de moordzaak rond misdaadjournalist Peter R. de Vries blijft vastzitten. Hij zou mogelijk de opdracht hebben gegeven om de neergeschoten De Vries te filmen.

De 34-jarige man, een bekende van politie en justitie die eerder werd veroordeeld voor een dodelijke overval, is voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam die zijn voorarrest met twee weken heeft verlengd. De beperkingen die aan de verdachte waren opgelegd, zijn opgeheven, meldt een woordvoerder.

De man wordt kort gezegd verdacht van uitlokking van de moord met terroristisch oogmerk alsmede van deelname aan de criminele organisatie die zich heeft bezig gehouden met (de voorbereiding van) de moord op Peter R. de Vries.

De nieuwe verdachte (Ludgardo S.) is een contact van de twee eerder aangehouden verdachten die er onder andere van worden verdacht Peter R. de Vries op 6 juli 2021 te hebben gevolgd en hem te hebben gefilmd terwijl hij zwaargewond op de grond lag. Deze verdachte is volgens het OM vermoedelijk degene geweest die de opdracht tot het maken van de beelden heeft (door)gegeven aan de filmers. Daarnaast berust de verdenking op het feit dat de man voorafgaand aan de moordaanslag een aantal keren voorverkenningen lijkt te hebben uitgevoerd rondom de studio van RTL Boulevard en de plaats waar Peter R. de Vries op 6 juli 2021 is neergeschoten.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de moordaanslag een terroristisch oogmerk had, vanwege de manier waarop deze is uitgevoerd, namelijk door Peter R. de Vries in het drukke centrum van Amsterdam, op de vroege avond neer te schieten. Het slachtoffer was een zeer bekende en prominente Nederlander en de beelden van de zwaargewonde Peter R. de Vries werden verspreid via sociale media. Met dit alles werd vermoedelijk beoogd om de Nederlandse bevolking ernstige vrees aan te jagen.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces (Ridouan Taghi en co) is vooralsnog niet te zeggen maar het OM komt met de nieuwe aanhoudingen wel een stuk dichterbij. Zo zou verdachte Krystian M. gelinkt zijn aan een neef van Ridouan Taghi. In Spanje en Curaçao zijn in dit onderzoek ook aanhoudingen verricht. De aanhouding in Spanje staat op beeld (klik hier).