Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Hoofdverdachte explosies Koog aan de Zaan moet bijna vier jaar de cel in

De rechtbank Noord-Holland heeft vier verdachten veroordeeld voor hun betrokkenheid bij dreigingen, explosies en brandstichtingen in 2021 bij het huis van de ouders van een getuige in een strafzaak.

De acties waren bedoeld om de verklaringen van de getuige te beïnvloeden.

Hoofdverdachte en Straffen

  • Hoofdverdachte: De hoofdverdachte kreeg een celstraf van 46 maanden. Hij werd ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Deze organisatie voerde een reeks geweldsdelicten uit om de getuige te intimideren en zijn verklaring in een strafzaak te laten veranderen.
  • Medeverdachte 1: Deze verdachte, die een vuurwerkbom bij de voordeur van de woning plaatste en een cobra in de richting van de woning gooide, kreeg 30 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.
  • Medeverdachte 2: Deze verdachte kreeg 44 dagen celstraf en 80 uur taakstraf.
  • Medeverdachte 3: Deze verdachte werd veroordeeld tot 43 dagen celstraf.
  • Vrijspraak: Een vijfde verdachte werd vrijgesproken.

Incidenten in Koog aan de Zaan

De incidenten begonnen in januari 2021, toen de verdachten meerdere keren de woning van de ouders van de getuige bezochten en dreigden dat hij zijn verklaring moest aanpassen. Ze lieten een telefoon in een envelop bij het huis achter, met de instructie dat de getuige binnen 24 uur moest bellen. In juni ontplofte een vuurwerkbom bij de woning, wat leidde tot een brand aan de voordeur. In augustus veroorzaakten ze opnieuw een explosie met zwaar vuurwerk achter het huis en staken een auto voor het huis in brand.

Impact op Slachtoffers en Oordeel van de Rechtbank

De reeks van zes incidenten had een enorme impact op de slachtoffers en buurtbewoners. De slachtoffers voelden zich genoodzaakt hun woning te verlaten en elders in het land een geheim onderkomen te vinden. De rechtbank benadrukte het belang van onbelemmerde getuigenverklaringen voor een goede en zorgvuldige rechtspleging. Het ondermijnen van deze verklaringsvrijheid werd als zeer ernstig beschouwd.

De rechtbank veroordeelde de hoofdverdachte vanwege zijn vasthoudendheid en gebrek aan verantwoordelijkheid. Ondanks een stopgesprek met de politie in januari 2021, zette hij zijn pogingen om de getuige te beïnvloeden voort.

De medeverdachten werden veroordeeld voor hun rol in de strafbare feiten, hoewel hun aandeel kleiner was dan dat van de hoofdverdachte.