© Instagram

Hushpuppi die vastzit voor 460 miljoen fraude gepakt voor nieuwe fraude vanuit gevangenis

De Instagrammer Hushpuppi die vastzit voor een fraude van 460 miljoen is in de gevangenis gepakt voor een nieuwe fraude.

De bekende megafraudeur zit momenteel in de gevangenis in de Verenigde Staten omdat hij daar verdacht wordt van fraude. Het zou gaan om ruim 460 miljoen dollar. Nu blijkt dat detentie er niet voor heeft gezorgd dat Hushpuppi zich niet meer bezig gaat houden met fraude, want op 16 maart is er een nieuwe aanklacht tegen hem ingediend. Het gaat wederom om fraude. Nu was het geen 460 miljoen maar om ruim 460.000 dollar. Het viel de autoriteiten op dat Hushpuppi steeds meer tijd besteedde op internet en besloten hem in de gaten te houden.

Tijdens de observaties bleek dat de verdachte debet creditcards kocht via een ondergrondse marktplaats op het dark web. Het ging in totaal om 58 zogenaamde EIP-betaalpassen met een totaal waarde van 429.800 dollar. Economic Impact Payments is financiële steun die door de Amerikaanse overheid wordt aangeboden aan inwoners van de VS in overeenstemming met de CARES Act. Een van de manieren waarop in aanmerking komende Amerikaanse ingezetenen hun Economic Impact Payments ontvangen, is via debetkaarten.

Hushpuppi kreeg veel internetfaam en bereikte op Instagram ruim 2,5 miljoen volgers. De Nigeriaan postte foto’s met extreem luxe goederen, auto’s en andere zaken. Hij viel hierdoor op en kwam ook in beeld bij de Amerikaanse FBI. Nu blijkt dat hij naast de beschuldiging van het buitmaken van ruim 460 miljoen dollar met fraude ook betrokken zou zijn met het witwassen van miljoenen dollars gestolen van banken in de VS, Pakistan en India. De zaak is gelinkt aan Noord-Koreaanse hackers die ruim 1,3 miljard dollar zouden hebben gestolen. Het ging daarbij om cryptovaluta en geld van verschillende banken en bedrijven. De problemen lijken zich nu op te stapelen voor Huspuppi die sinds zijn aanhouding vastzit in een Amerikaanse cel.

Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten werd Hushpuppi aangehouden in Dubai. Uit het onderzoek bleek dat hij en Woodbery (Olalekan Jacob Ponle) honderden miljoenen zouden hebben buitgemaakt met onder meer fraude. Volgens het onderzoeksteam gaat het om ruim 460 miljoen dollar. Bij de invallen en doorzoekingen zijn luxe wagens ter waarde van ruim 6 miljoen dollar en rond de 40 miljoen dollar cash in beslag genomen.