© Instagram

Instagrammer Hushpuppi krijgt 11 jaar cel en 1,7 miljoen boete na buitmaken 460 miljoen met fraude

De beruchte Instagrammer Hushpuppi is veroordeeld tot 11 jaar cel en een boete van 1,7 miljoen voor fraude waarbij ruim 460 miljoen werd buitgemaakt.

De relatief lage straf, naar Amerikaanse maatstaven, is omdat Ramon Abbas uit Nigeria alias Hushpuppi een deal heeft gesloten met de FBI. Hij zou al zijn voormalige compagnons en contacten hebben verraden voor een lagere straf. De fraudeur heeft onder meer geholpen bij rechtszaken tegen verschillende personen die door de Amerikaanse aanklagers verdacht worden van fraude en/of witwassen. De deal heeft voor de Instagrammer goed uitgepakt want hij zal na een paar jaar zitten voorwaardelijk op vrije voeten komen.

Hushpuppi kreeg veel internetfaam en bereikte op Instagram ruim 2,5 miljoen volgers. De Nigeriaan postte foto’s met extreem luxe goederen, auto’s en andere zaken. Hij viel hierdoor op en kwam ook in beeld bij de Amerikaanse FBI. Nu blijkt dat hij naast de beschuldiging van het buitmaken van ruim 460 miljoen dollarmet fraude ook betrokken zou zijn met het witwassen van miljoenen dollars gestolen van banken in de VS, Pakistan en India. De zaak is gelinkt aan Noord-Koreaanse hackers die ruim 1,3 miljard dollar zouden hebben gestolen. Het ging daarbij om cryptovaluta en geld van verschillende banken en bedrijven.