© Pexels / Pixabay

Integrale controle bij Royal FloraHolland in verband met criminele inmenging sierteeltsector

Op donderdag 29 augustus heeft een gezamenlijke controle plaatsgevonden op de terreinen van Royal FloraHolland in Aalsmeer en Uithoorn.

Het doel van deze controle was om criminele inmenging in de sector te bestrijden, die aantrekkelijk is voor criminelen vanwege de vele (inter)nationale transportbewegingen.

Samenwerking met verschillende instanties

De controle werd uitgevoerd door de politie-eenheid Amsterdam, de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties, de Douane, de Nederlandse Arbeidsinspectie, en Platform Veilig Ondernemen (PVO), in samenwerking met Royal FloraHolland.

Resultaten van de controle

Tijdens de controle werden 29 vrachtwagens onderworpen aan een integrale inspectie. Eén chauffeur kreeg een waarschuwing voor het niet tonen van een vergunning. Er werden ook diverse bedrijven bezocht om preventieve en informatieve gesprekken te voeren met medewerkers. Deze gesprekken hebben geleid tot concrete signalen van criminele inmenging, waardoor bij enkele bedrijven een nacontrole of nader onderzoek zal plaatsvinden. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in drie gevallen vervolgonderzoek ingesteld. Daarnaast kreeg een persoon een bekeuring voor het combineren van werk met een uitkering.

Focus op preventie en bewustwording

Een belangrijk doel van de controle was het vergroten van de bewustwording over de risico’s van criminele inmenging in de sierteeltsector. Tijdens de bedrijfsbezoeken werden werknemers en werkgevers geïnformeerd over hoe zij afwijkingen kunnen signaleren en criminele activiteiten kunnen herkennen. Deze gesprekken helpen bedrijven niet alleen om bewuster te worden, maar ook om weerbaarder te zijn tegen criminaliteit.

Samenwerking in de Weerbare Sierteeltsector

De Weerbare Sierteeltsector is een samenwerkingsverband tussen diverse overheidsinstanties en bedrijven in de sector. Het doel is om criminaliteit en misstanden te bestrijden door kennis te delen, toezicht te bevorderen, en barrières op te werpen.

Het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid van de politie sluit hierbij aan door georganiseerde criminaliteit in de transportbranche te bestrijden. Deze samenwerking zorgt voor effectieve controle en handhaving om de sector weerbaar te maken tegen criminele inmenging.