Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Internationale politie-operatie OM en FBI schakelt Qakbot-botnet uit

Een internationale politie-operatie heeft Qakbot, een van de grootste botnets ter wereld, onschadelijk gemaakt.

De operatie, die in de nacht van vrijdag op zaterdag werd uitgevoerd, werd geleid door de Verenigde Staten en Nederland. In totaal namen politiediensten in zeven landen deel, waaronder Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Litouwen.

In Nederland leidden de gezamenlijke inspanningen van het Landelijk Parket van het OM en het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de Politie in verschillende datacentra tot de inbeslagneming van 22 servers, die waren verbonden aan het kwaadaardige Qakbot. Ook in Frankrijk (6) en Duitsland (8) zijn computerservers offline gehaald.

Qakbot, ook wel bekend als ‘Qbot’ en ‘Pinkslipbot’, is een gevaarlijke vorm van malware die cybercriminelen in staat stelt om ransomware aanvallen uit te voeren en financiële fraude en andere misdrijven te plegen. Het botnet maakte het mogelijk om computers wereldwijd te besmetten met malware, waardoor deze computers konden worden gecontroleerd door cybercriminelen.

De FBI in Los Angeles is er vrijdagnacht in geslaagd de controle over het wereldwijde Qakbot over te nemen en het botnet te deactiveren. Het Qakbot verkeer werd daarna omgeleid naar servers die in beheer waren bij de FBI. Op geïnfecteerde computersystemen is vervolgens met een update de schadelijke Qakbot-malware verwijderd.

Er zijn het afgelopen jaar wereldwijd 700.000 geïnfecteerde computers geïdentificeerd. Een voorzichtige schatting laat zien dat het botnet via ransomware voor honderden miljoenen schade heeft toegebracht aan bedrijven en overheidsinstellingen.

De internationale operatie is een belangrijke overwinning in de strijd tegen cybercriminaliteit. Qakbot was een van de meest gevaarlijke botnets ter wereld en de schakeling ervan zal een significante impact hebben op de cybercriminele activiteiten.