IS/DAESH strijders (foto ter illustratie)

Invallen en aanhoudingen Belgische politie in onderzoek voorbereiding terroristische aanslag

In België zijn invallen verricht en verdachten gepakt op verdenking van voorbereiding van een terroristische aanslag.

De Belgische politie heeft zeven personen gearresteerd die mogelijk een aanslag aan het voorbereiden waren. De verdachten werden opgepakt tijdens huiszoekingen in West-Vlaanderen en Gent. Vier verdachten hebben een Tsjetsjeense achtergrond en drie hebben de Belgische nationaliteit. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdachten snel geradicaliseerd tot fervente aanhangers van Islamitische Staat.

Er zou nog geen specifiek doelwit zijn bepaald, maar de verdachten hadden volgens het OM verschillende scenario’s besproken en waren op zoek naar wapens. Of ze er al in geslaagd waren om wapens te bemachtigen, is niet bekendgemaakt.

De Belgische autoriteiten hebben de arrestaties bevestigd en benadrukken dat de veiligheidsdiensten waakzaam blijven en alle mogelijke bedreigingen voor de veiligheid van burgers willen voorkomen. Het is niet de eerste keer dat België wordt geconfronteerd met dreigingen van terrorisme. In 2016 werd het land getroffen door aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel, waarbij 32 mensen omkwamen.

De arrestaties tonen aan dat de autoriteiten waakzaam blijven en dat er geen enkele ruimte is voor terrorisme in België. Het onderzoek naar de verdachten is nog gaande en verdere details zullen in de komende dagen bekend worden gemaakt.