politie italie alfa romeo, carabinieri giulia alfa, politie auto alfa carabinieri
De nieuwe en oude Alfa Romeo van de Carabinieri © YouTube (Omniauto.it)

Invallen en aanhoudingen bij grootste internationale actie ooit tegen Calabrische ‘Ndrangheta maffia

Bij een grote internationale actie tegen de ‘Ndrangheta maffia zijn invallen en aanhoudingen verricht.

In een grootschalige internationale politieactie tegen de Italiaanse misdaadorganisatie ‘Ndrangheta zijn in verschillende Europese landen vele tientallen mensen aangehouden. De operatie, genaamd Eureka, heeft geleid tot de arrestatie van 108 personen in Italië, terwijl in andere landen, zoals Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal, de invallen nog in volle gang zijn.

De actie van woensdag richt zich op drugssmokkel en witwaspraktijken van de ‘Ndrangheta, die wordt beschouwd als een van de machtigste en meest gevreesde criminele organisaties ter wereld. Volgens de Belgische justitie gaat het om de grootste actie tegen de Calabrische maffia tot dusver.

Hoewel in het verleden ook in Nederland leden van de ‘Ndrangheta zijn opgepakt, is de Nederlandse politie niet betrokken bij operatie Eureka. In Italië zijn wapens en drugs gevonden, aldus de Italiaanse tegenhanger van de Koninklijke Marechaussee, de Arma dei Carabinieri.

De ‘Ndrangheta is ontstaan in Calabrië, een regio in de punt van de laars van Italië. De organisatie heeft zich in de afgelopen decennia over de hele wereld verspreid en heeft een stevige greep op de internationale drugshandel. De actie van vandaag toont aan dat Europese landen de handen ineen slaan om deze gevaarlijke organisatie te bestrijden.

Volgens Europol, de Europese politiedienst, zijn er bij de operatie Eureka meer dan 3.000 agenten betrokken. Naast de arrestaties zijn er ook verschillende wapens en geld in beslag genomen. De betrokken diensten verwachten in de loop van de dag meer details naar buiten te brengen over deze belangrijke internationale politieactie.

De actie van woensdag toont aan dat het Europese samenwerkingsverband tegen de ‘Ndrangheta en andere criminele organisaties steeds meer vorm krijgt. Het is te hopen dat deze acties een einde kunnen maken aan de invloed van de ‘Ndrangheta en andere maffia-organisaties en bijdragen aan een veiliger Europa.