Telefoon Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. mag worden toegevoegd aan dossier Marengo-proces

De verzwegen telefoon van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. kan volgens de advocaat-generaal toegevoegd worden aan het dossier in het Marengo-proces.

De advocaten van de kroongetuige zijn van mening dat het gaat om een zogenoemd geheimhoudersstuk en zou de telefoon inclusief inhoud geheim moeten blijven. Het gaat om de iPhone 5 die B. van september 2017 tot en met begin februari 2018 in zijn cel had. Op een zitting in 2019 werd de kroongetuige gevraagd of hij over meer communicatiemiddelen beschikte, waarop B. onder ede loog en zei dat dit niet het geval was.

Later bleek tijdens een interview met de toenmalige advocaat van de kroongetuige dat B. wel degelijk in het bezit was van een telefoon. Sindsdien is er een discussie gaande of de inhoud van de telefoon mag worden verstrekt en toegevoegd in het dossier. De advocaat-generaal heeft de Hoge Raad geadviseerd om de inhoud toe te voegen aan het dossier. Het advies is niet bindend, maar wordt in vele gevallen wel opgevolgd. De Hoge Raad neemt begin februari een definitief besluit.

Kroongetuige Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.