De FIOD heeft in een onderzoek naar een verdachte die rond de 800.000 euro uit zicht van de belastingdienst probeerde te houden door een Panama Papers constructie, een doorzoeking verricht.

Op woensdag werd een woning in de gemeente Valkenswaard en een bedrijfspand in de gemeente Cranendonck doorzocht. Dit was naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek naar een 54-jarige man die vermoedelijk gebruik maakte van financiële structuren die naar voren kwamen uit de Panama Papers. De man heeft zo vermoedelijk circa 800.000 euro buiten het zicht van de autoriteiten proberen te houden en witgewassen. Er is administratie in beslag genomen.

De FIOD doet onderzoek naar informatie die is verkregen uit Luxemburg. Het gaat om bankgegevens van financiële dienstverleners die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse Belastingdienst te houden. Zij bieden financiële constructies aan om gelden vanuit Nederland via buitenlandse rechtspersonen terug te laten komen bij Nederlandse natuurlijke personen. De buitenlandse rechtspersonen zijn veelal opgericht volgens Panamees recht. Bij de oprichting van de rechtspersonen was de Panamese zakelijke dienstverlener ‘Mossack Fonseca’ betrokken. Aldus de FIOD.

Eerder maakte de FIOD al bekend bezig te zijn met vijf strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen door middel van financiële constructies die bekend werden door middel van de Panama Papers. De betreffende onderzoeken zijn nog gaande en staan onder leiding van het Funcioneel Parket.