© US Army via Wikimedia Commons

Invallen in Nederland en Tsjechië in groot onderzoek naar internationale wapenhandel

De politie heeft in een groot onderzoek naar internationale wapenhandel invallen verricht op meerdere locaties in Oss en Dinteloord. Ook in het buitenland zijn doorzoekingen gedaan.

Het onderzoek werd in januari van dit jaar gestart door de Landelijke Eenheid en was gericht op wapenhandel. De vuurwapens werden vanuit Tsjechië en/of Slowakije naar Nederland gebracht en omgebouwd. De criminele organisatie die hier verantwoordelijk voor was zou zeker duizend van dit soort vuurwapens hebben doorverkocht aan criminelen in Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Portugal, Zweden en Tsjechië. De aanleiding was de inbeslagname van een partij vuurwapens verstopt in een pallet met potgrond in Hoek van Holland. De lading was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland zijn dinsdag op vier adressen in Oss en een in Dinteloord doorzoekingen gedaan door de politie. Er is beslag gelegd op vele gegevensdragers, een aanzienlijk geldbedrag, vuurwapens, auto’s en een Harley Davidson. Op enkele adressen zijn speurhonden met hun geleider ingezet die gespecialiseerd zijn in het opsporen van wapens en munitie, explosieven en verdovende middelen. Ook is gezocht naar verborgen ruimtes.

Tegelijkertijd werden in Tsjechië in drie woningen, voertuigen en een garage invallen uitgevoerd en doorzoekingen gedaan. Bij deze doorzoekingen zijn telefoons, verpakkingen van vuurwapens, administratie een auto en een hoeveelheid cash geld in beslag genomen. Er zijn twee personen aangehouden. Zij zullen op enig moment worden uitgeleverd aan Nederland.

In hetzelfde onderzoek werden eerder ook al aanhoudingen verricht. Een 55-jarige man uit Oss zit sinds zijn aanhouding op 8 juni 2021 vast in Duitsland. Zijn voertuig werd door de Duitse politie staande gehouden en daarin is een partij vuurwapens aangetroffen. Ook een leverancier van vuurwapens is al eerder aangehouden. Dat was op 14 september 2021 in Slowakije. Het onderzoek naar internationale wapenhandel is nog in volle gang en wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten.