© Pexels

Jaartje cel voor Tunesische oppositieleider Ghannouchi vanwege opruiing

De Tunesische oppositieleider Rachad Ghannouchi is door een rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Rachad Ghannouchi, de prominente oppositieleider en een van de belangrijkste tegenstanders van president Kais Saied, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar wegens opruiing. Dit meldt zijn advocaat na de uitspraak van de rechter. De 81-jarige leider, tevens de voormalige voorzitter van het parlement, werd vorige maand gearresteerd en beschuldigd van samenzwering tegen de veiligheid van de staat.

Na zijn arrestatie werden alle kantoren van zijn politieke partij, Ennahda, een moslim-democratische partij en de grootste in het parlement, gesloten. Deze ontwikkelingen maken deel uit van de autoritaire koers die president Saied sinds juli 2021 heeft ingezet, toen hij het parlement naar huis stuurde en de premier ontsloeg. Sindsdien regeert hij het land per decreet.

De veroordeling van Ghannouchi is een nieuw hoofdstuk in de aanhoudende onderdrukking van politieke tegenstanders in Tunesië. Dit jaar zijn meer dan twintig critici van de president, waaronder activisten en politici, gearresteerd. Deze acties hebben internationaal veel kritiek gekregen van mensenrechtenorganisaties en democratische landen die de situatie in Tunesië nauwlettend volgen.

De veroordeling van Ghannouchi zal ongetwijfeld leiden tot verdere spanningen en politieke onrust in het land. Zijn aanhangers en andere oppositieleden zullen waarschijnlijk de straat opgaan om hun steun te betuigen en te protesteren tegen wat zij zien als een poging tot het onderdrukken van politieke vrijheid en democratische waarden.

Het is belangrijk om de situatie in Tunesië nauwlettend te volgen, aangezien de ontwikkelingen daar niet alleen de toekomst van het land beïnvloeden, maar ook bredere implicaties hebben voor de regio en de strijd voor democratie en mensenrechten wereldwijd.