Jaren cel opgelegd aan Feyenoord hooligans voor rellen in Rome in 2015

In Italië zijn Feyenoord hooligans veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen voor betrokkenheid bij rellen in Rome.

De rellen vonden plaats in februari 2015 rond de Europa League-wedstrijd AS Roma tegen Feyenoord. Bij de ongeregeldheden raakten agenten gewond, werden historische gebouwen beschadigd en winkels moesten hun deuren uit voorzorg sluiten.

In Nederland werden al tientallen relschoppers, 44 personen in totaal, veroordeeld voor betrokkenheid bij de rellen in Rome. Een man die een vuurwerkbom gooide richting de Italiaanse politie kreeg achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 43 anderen kregen een taakstraf.

De Italiaanse rechtbank heeft nu zes jaar na dato zes hooligans veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de drie jaar en acht maanden en vier jaar. Volgens de rechtbank is het bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, openbare geweldpleging en geweld tegen de politie. Naast de gevangenisstraf krijgen ze een boete van 3.000 euro.

De zes behoorden tot de groep supporters die zes jaar geleden gearresteerd werd, maar ze waren donderdag niet aanwezig bij de zitting in Rome. De rellen in Rome zorgden destijds voor veel boze reacties in zowel Nederland als Italië. Onder meer de Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen liep schade op.