© Landelijk Parket

Jarenlange gevangenisstraffen voor kopstukken motorclub Satudarah

De rechtbank heeft kopstukken van motorclub Satudarah veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor deelname aan een criminele organisatie.

Het gaat om vier kopstukken die voor de rechtbank in Zwolle straffen van zeven jaar tegen zich hoorden eisen. Volgens het OM hebben de bestuursleden leiddinggegeven aan de internationale criminele organisatie SMC die als oogmerk heeft diefstal, afpersing, bedreiging, (zware) mishandeling en overtreding van de drugs- en wapenwetgeving.

De rechtbank oordeelt dat de vier mannen acht jaar lang samen met anderen leiding hebben gegeven aan  Satudarah, een organisatie die het oogmerk had om criminele activiteiten te ondernemen. Binnen de club hoorden afpersing, (levens)bedreiging, (zware) mishandeling, witwassen, verboden wapenbezit en drugshandel tot de gebruikelijke gang van zaken, aldus de rechtbank.

Een 56-jarige man uit Enschede was de leider en medeoprichter van de motorclub. Hij krijgt de hoogste gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd. Een 44-jarige man uit Tilburg en een 52-jarige man uit Maastricht moeten vier jaar de cel in. Zij worden naast deelname aan een criminele organisatie ook verdacht van witwassen. Een andere 44-jarige man uit Tilburg krijgt 42 maanden gevangenisstraf.