Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Jongen uit Oss krijgt jeugddetentie, werkstraf en behandeling na gooien vuurwerk in winkel

Een 14-jarige jongen uit Oss is veroordeeld voor het gooien van een vuurwerkbom in een winkel waar op dat moment diverse personen aanwezig waren. De rechter heeft hem een grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd, een werkstraf en een verplichte ambulante behandeling.

Het incident vond plaats in november 2022, toen de verdachte ruzie had met een aantal personen. Hij meende één van hen een winkel in Oss binnen te zien gaan en besloot een zelfgemaakte vuurwerkbom (samengesteld uit 3 aan elkaar geplakte Cobra 6’en) uit zijn zak te halen, aan te steken en deze in de winkel te gooien. Op dat moment bevonden zich 3 personen in de winkel. Hoewel er onvoldoende bewijs was om te concluderen dat het letsel van één van de slachtoffers rechtstreeks door het vuurwerk werd veroorzaakt, werd de winkel flink beschadigd, waaronder een ruit, schap, vitrine, tegels en een vriezer.

De rechtbank maakt zich zorgen over de gedachtegang en uitvoering van de verdachte. Hij gooide de vuurwerkbom achteloos de winkel binnen, zonder te kijken waar het terecht zou komen, en filmde de gebeurtenis zonder enige vorm van waarschuwing. Daarna vluchtte hij weg.

Daarnaast belemmerde de verdachte het onderzoek door niet volledig mee te werken en te zwijgen over de aard van het conflict en de mogelijkheid van een vergissing.

Voor de veroordeling heeft de rechter rekening gehouden met het feit dat de jongen reeds 3 maanden huisarrest had en 3 dagen in voorlopige hechtenis zat. Hij kreeg 120 dagen jeugddetentie, waarvan 117 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 80 uur. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen. Tot slot is hij verplicht om de slachtoffers een totale schadevergoeding van meer dan 8000 euro te betalen. Hoewel de jongen niet terug naar de jeugdgevangenis hoeft, is het vonnis streng en bedoeld om de ernst van zijn daden te benadrukken en de maatschappelijke impact van zijn handelen te onderstrepen.