VIDEO: Vertegenwoordiger berucht Mexicaans drugskartel Zetas met links Nederland gepakt in Madrid

VIDEO: Vertegenwoordiger berucht Mexicaans drugskartel Zetas met links Nederland gepakt in Madrid

Bij een actie is een vertegenwoordiger van het beruchte Mexicaanse Zetas drugskartel aangehouden. De man zou regelmatig in Nederland hebben verbleven.

De Spaanse Nationale Politie heeft in Madrid de vertegenwoordiger van de Mexicaanse organisatie in Europa en vier andere personen gearresteerd. De politie nam 400 kilo cocaïne, 220.000 euro contant geld, twee voertuigen, tien telefoons en relevante documentatie in beslag genomen.

De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met de Nationale Politie van Colombia en het Bureau voor Nationale Veiligheidsinspecties van de Verenigde Staten (HSI) en is de tweede grote klap van de Nationale Politie tegen Mexicaanse criminele organisaties, met als doel hun vestiging in Spanje te voorkomen. Aldus een woordvoerder.

Uit het onderzoek bleek dat de man als een soort nomad leefde en van plek naar plek pendelde. Dit maakte het lastig voor de politie. Tijdens het onderzoek kwamen de verschillende leden van de organisatie en hun rol daarin aan het licht. Ook werd vastgesteld hoe de leider mensen die hij vertrouwde door heel Europa verspreidde, met name in Nederland.

De leider van de organisatie had regelmatig een groot aantal ontmoetingen met verschillende mensen, waardoor het voor de politie moeilijk was om te bepalen welke van deze ontmoetingen van belang waren voor het onderzoek. Echter, in de afgelopen maanden nam hij niet alleen extra veiligheidsmaatregelen, maar hij verhoogde ook het aantal van deze ontmoetingen, wat de agenten waarschuwde omdat het erop leek dat hij zich in de laatste fase van een cocaïne-import bevond, aldus een verklaring van de Nationale Politie.

De onderzoekers ontdekten een ontmoeting die hij had met iemand die bekend staat als ‘El Repetido’, een naam die wordt toegeschreven aan een Colombiaan die bekend is in de grootschalige drugshandel. Als gevolg daarvan werden de inspanningen van de politie opgevoerd om de betrokkenen te onderzoeken en de illegale operatie die ze aan het opzetten waren, te detecteren en te voorkomen.

Wie zijn de Zetas?

De Zetas, ook wel bekend als Los Zetas, is een beruchte Mexicaanse criminele organisatie die oorspronkelijk werd gevormd als een speciale eenheid van het Mexicaanse leger. In de vroege jaren 1990 werd de groep opgericht door voormalige Mexicaanse militairen, die werden opgeleid in speciale gevechtstechnieken. Na hun militaire carrière keerden deze commando’s zich tegen de staat en begonnen ze zich bezig te houden met illegale activiteiten, zoals drugshandel, mensensmokkel, ontvoeringen en afpersing.

De Zetas zijn berucht vanwege hun buitensporig gewelddadige methoden en hebben een belangrijke rol gespeeld in het Mexicaanse drugskartellconflict, dat heeft geleid tot duizenden doden en ontvoeringen in Mexico.

Ze staan bekend om hun wreedheid en gewelddadige tactieken, waaronder onthoofdingen, foltering en het gebruiken van geweld tegen rivaliserende bendes en tegenstanders. De Zetas hebben hun territorium uitgebreid naar verschillende regio’s in Mexico en andere delen van Centraal-Amerika.

Ondanks intensieve inspanningen van de Mexicaanse regering en de veiligheidsdiensten om de Zetas te bestrijden, blijven ze een krachtige en gewelddadige criminele organisatie die een bedreiging vormt voor de veiligheid en stabiliteit in de regio.